Foto- & AV-club Scaldis

OVU nr.67

CvB nr.5046

Stichtingsjaar1974

WerkgebiedSchellebelle

NationaliteitBelgische

Website http://www.scaldisschellebelle.be


Fotografie
  foto

  av reeksen


vergadering

Lokaal

Parochiehuis 't Veer
Hoogstraat 2
9260 Schellebelle

Google maps


Info vergadering

DagDinsdag

Periodiciteit 1Om de veertien dagen

Uur20u00

VakantieJuli en augustus


Foto- & AV-club Scaldis stelt zich voor...

In 1974 waren enkele vrienden uit de regio Schellebelle druk bezig met film - en diamontages. Er werd snel besloten om samen werkvergaderingen te houden en zo ontstond uiteindelijk Film- en Diaclub Scaldis. Als lokaal werd gekozen voor Parochiehuis ' t Veer in Schellebelle.

Eind 1978 werd de club beter gestructureerd. Nieuwe technieken om filmprojectoren en diaprojectoren synchroon te sturen, deden hun intrede.

In 1982 vond het eerste hoogtepunt in de werking van de club plaats, met een voor die tijd wel opmerkelijke prestatie, een avondvullende projectie met 6 synchroon gestuurde diaprojectoren op een panoramisch scherm van 7,5 meter. De voorstelling was een zo overweldigend succes, dat ze uiteindelijk zes maal werd herhaald.

De club sloot nadien ook aan bij NAB (Nederlandstalige Amateur kineasten van België), OVU (Oost-Vlaamse Unie van Foto- en diakringen) en CVB (Centrum voor beeldexpressie). Waar in de jaren tachtig nog vooral de nadruk werd gelegd op klassieke filmmontage, kwam daar snel verandering in met de opkomst van video. Klassieke film verdween op korte tijd en de meeste leden schakelden over op het maken van diamontages.

Vanaf de jaren negentig deden betere technieken voor dia-en muziekmontage hun intrede. Vooral het gebruik van digitale techniek en aansturing via de computer vormde een ware revolutie. Scaldis groeide door het efficiënt gebruik van deze techniek uit tot één van de betere clubs van Oost-Vlaanderen.

Sinds het jaar 2003 en de echte doorbraak van de digitale fotografie, zijn de klassieke dia's volledig verdwenen en worden er feitelijk nog enkel digitale AV montages gemaakt. De beelden zijn m.a.w. volledig digitaal of gedigitaliseerd, eventueel digitaal bewerkt, digitaal gemonteerd via specifieke software en worden geprojecteerd met een Full HD projector in 16/9 breedbeeld kwaliteit (1920 pixels breed) op een scherm van 4 m breed.voorzitter

Guido Flobert
Keizershof A2
9260 Wichelen
052 42 24 01
flobertguido@gmail.com
Google maps

secretaris

Dany Nauts
Lindenstraat 32
9100 Sint-Niklaas

dany@grime-clarysse.be
Google maps